Despre datorie și circumstanțe

Unde este ceva mai bine?

Acest articol e numărul 26 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

27 iulie

„Dacă în viaţa omenească tu găseşti ceva mai bun decât dreptatea, adevărul, prudenţa, curajul şi, în general, faptul de a avea un intelect împăcat cu sine însuşi, în situaţii în care te face să acţionezi conform dreptei raţiuni şi împăcat cu destinul în cele care îţi sunt hărăzite independent de alegerile tale; ei bine, dacă zăreşti, repet, ceva mai bun, întoarce-te către acesta cu tot sufletul şi bucură-te de binele suprem descoperit.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.5

Am urmărit cu toții lucruri despre care credeam că vor conta. La un moment dat, ne-am gândit cu toții că banii vor fi răspunsul, că succesul este cel mai mare premiu, că dragostea nemuritoare a unei persoane frumoase va fi în cele din urmă ceea ce ne face să ne simțim calzi în interior. Ce găsim când atingem efectiv aceste obiecte sacre? Nu că sunt goale sau fără sens – doar cei care nu le-au avut niciodată cred asta –, dar ceea ce constatăm este că nu sunt suficiente.

Banii creează probleme. Urcarea pe un munte ne arată un alt vârf mai înalt. Nu există niciodată suficientă iubire.

Există ceva mai bun acolo: adevărata virtute. Este propria recompensă. Virtutea este singurul bun care se revelează a fi mai mult decât ne așteptăm și ceva ce nu se poate avea gradual. Pur și simplu îl avem sau nu. Și de aceea virtutea – alcătuită din dreptate, onestitate, disciplină și curaj – este singurul lucru pentru care merită să te străduiești.

Deplasare prin serie<< Când oamenii buni nu fac nimicVerifică-ți privilegiul >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top