Despre datorie și circumstanțe

Undeva, cineva moare

Acest articol e numărul 23 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
24 iulie

„Ori de câte ori ți se livrează știri deranjante, reține că nicio știre nu poate fi vreodată relevantă
pentru justificarea alegerii tale. Poate cineva să-ți spună că presupunerile sau dorințele tale sunt greșite? În nici un caz! Dar ei îți pot spune că a murit cineva – chiar și așa, ce este asta pentru tine?”

~ Epictet – Discursuri, 3.18.1 -2

Un prieten bine intenționat s-ar putea să te întrebe azi: „Ce părere ai despre [completeză aici o tragedie din cealaltă parte a lumii]?” Tu, în preocuparea ta la fel de bine intenționată, ai putea spune: „Mă simt îngrozitor în legătură cu asta”.

În acest scenariu, amândoi ați lăsat deoparte alegerea ta motivată, fără a face un singur lucru pentru victimele care suferă într-o reală tragedie. Poate fi atât de ușor să ți se distragă atenția, chiar să te consume veștile oribile din toată lumea. Răspunsul adecvat al stoicului la aceste evenimente nu este să nu-ți pese, dar simpatia lipsită de sens face foarte puțin (și vine în detrimentul propriei seninătăți, în majoritatea cazurilor). Dacă poți face ceva pentru a ajuta acele persoane suferinde, da, știrile tulburătoare (și reacția ta la aceasta) au relevanță pentru motivarea alegerii tale. Dacă doar emoția este sfârșitul participării tale, atunci ar trebui să te întorci la propria datorie individuală – față de tine, față de familia ta, față de țara ta.

Deplasare prin serie<< Lungul drum…Ce va scrie pe piatra mormântului tău? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top