Undeva, cineva moare

Acest articol e numărul 23 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

24 iulie

„Ori de câte ori ți se livrează știri deranjante, reține că nicio știre nu poate fi vreodată relevantă
pentru justificarea alegerii tale. Poate cineva să-ți spună că presupunerile sau dorințele tale sunt greșite? În nici un caz! Dar ei îți pot spune că a murit cineva – chiar și așa, ce este asta pentru tine?”

~ Epictet – Discursuri, 3.18.1 -2

Un prieten bine intenționat s-ar putea să te întrebe azi: „Ce părere ai despre [completeză aici o tragedie din cealaltă parte a lumii]?” Tu, în preocuparea ta la fel de bine intenționată, ai putea spune: „Mă simt îngrozitor în legătură cu asta”.

În acest scenariu, amândoi ați lăsat deoparte alegerea ta motivată, fără a face un singur lucru pentru victimele care suferă într-o reală tragedie. Poate fi atât de ușor să ți se distragă atenția, chiar să te consume veștile oribile din toată lumea. Răspunsul adecvat al stoicului la aceste evenimente nu este să nu-ți pese, dar simpatia lipsită de sens face foarte puțin (și vine în detrimentul propriei seninătăți, în majoritatea cazurilor). Dacă poți face ceva pentru a ajuta acele persoane suferinde, da, știrile tulburătoare (și reacția ta la aceasta) au relevanță pentru motivarea alegerii tale. Dacă doar emoția este sfârșitul participării tale, atunci ar trebui să te întorci la propria datorie individuală – față de tine, față de familia ta, față de țara ta.

Deplasare prin serie<< Lungul drum…Ce va scrie pe piatra mormântului tău? >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu