Despre datorie și circumstanțe

Urmează LOGOS-ul

Acest articol e numărul 152 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

30 noiembrie

„Gândeşte-te că cel care în orice lucru urmează raţiunea este în acelaşi timp calm şi vioi, binedispus şi sever.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 10.12b

Rațiunea călăuzitoare a lumii – stoicii au numit asta logos – funcționează în moduri misterioase. Uneori, logos-ul ne oferă ceea ce ne dorim, alteori ne oferă exact ceea ce nu ne dorim. În ambele cazuri, ei credeau că logos-ul este o forță atotputernică care guvernează universul.

Există o analogie utilă pentru a explica logos-urile: suntem ca un câine în lesă legată de un cărucior în mișcare. Direcția căruciorului va determina unde mergem. În funcție de lungimea lesei, avem și un spațiu destul de mare pentru a explora și a determina ritmul, dar în cele din urmă ceea ce trebuie să aleagă fiecare dintre noi este dacă vom merge de bunăvoie sau vom fi târâți dureros. Care va fi alegerea?

Acceptare veselă? Sau refuz ignorant? În cele din urmă, ele au aceeași consecință.

Deplasare prin serie<< Vei fi OKPresupune că azi e sfârșitul >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu