Verifică-ți privilegiul

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

28 iulie

„Unii oameni sunt tăioși, iar alții plictisitori; unii sunt crescuți într-un mediu mai bun, alții într-un mediu mai rău, aceștia din urmă, având obiceiuri și îngrijire inferioare, vor avea nevoie de mai multe dovezi și instrucțiuni atente pentru a stăpâni aceste învățături și pentru a fi formați de ele – în același mod în care corpurile într-o
starea proastă trebuie să fie îngrijite mai mult decât cele ce au o sănătate perfectă.”

~ Musonius Rufus – Lecturi,1.1.33-1.3.1-3

La încheierea unui dialog frustrant, s-ar putea să te trezești gândindu-te, Uf, asta-i o persoană idioată. Sau întrebându-te: De ce nu pot face lucrurile corect?

Dar nu toată lumea a avut avantajele de care ai beneficiat tu. Asta nu înseamnă că viața ta a fost ușoară – doar că ai avut un pas înainte față de unii oameni. De aceea este de datoria noastră să înțelegem și să avem răbdare cu ceilalți.

Filosofia este formarea spirituală, îngrijirea sufletului. Unii au nevoie de mai multă îngrijire decât alții, la fel cum unii au un metabolism mai bun, sau s-au născut mai înalți decât alții. Cu cât poți fi mai iertător și mai tolerant față de ceilalți – cu atât poți fi mai conștient de diferitele tale privilegii și avantaje – cu atât vei fi mai util și mai răbdător.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu