Despre datorie și circumstanțe

Verifică-ți privilegiul

Acest articol e numărul 27 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

28 iulie

„Unii oameni sunt tăioși, iar alții plictisitori; unii sunt crescuți într-un mediu mai bun, alții într-un mediu mai rău, aceștia din urmă, având obiceiuri și îngrijire inferioare, vor avea nevoie de mai multe dovezi și instrucțiuni atente pentru a stăpâni aceste învățături și pentru a fi formați de ele – în același mod în care corpurile într-o
starea proastă trebuie să fie îngrijite mai mult decât cele ce au o sănătate perfectă.”

~ Musonius Rufus – Lecturi,1.1.33-1.3.1-3

La încheierea unui dialog frustrant, s-ar putea să te trezești gândindu-te, Uf, asta-i o persoană idioată. Sau întrebându-te: De ce nu pot face lucrurile corect?

Dar nu toată lumea a avut avantajele de care ai beneficiat tu. Asta nu înseamnă că viața ta a fost ușoară – doar că ai avut un pas înainte față de unii oameni. De aceea este de datoria noastră să înțelegem și să avem răbdare cu ceilalți.

Filosofia este formarea spirituală, îngrijirea sufletului. Unii au nevoie de mai multă îngrijire decât alții, la fel cum unii au un metabolism mai bun, sau s-au născut mai înalți decât alții. Cu cât poți fi mai iertător și mai tolerant față de ceilalți – cu atât poți fi mai conștient de diferitele tale privilegii și avantaje – cu atât vei fi mai util și mai răbdător.

Deplasare prin serie<< Unde este ceva mai bine?O auto-vindecare >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top