Despre datorie și circumstanțe

Viața bună poate fi oriunde

Acest articol e numărul 33 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 4

3 august

„Pentru moment nu ești într-o călătorie, ci rătăcit, fiind condus din loc în loc, chiar dacă ceea ce cauți – să trăiești bine – se găsește în toate locurile. Există vreun loc mai plin de confuzie decât Forumul? Cu toate acestea, chiar și acolo poți trăi în pace, dacă asta vrei.”

~ Seneca – Scrisori morale, 28.5b-6a

Un scriitor cunoscut s-a plâns odată că, după ce a avut succes, prietenii bogați îl invitau mereu în casele lor frumoase și exotice. „Vino la noi acasă în sudul Franței”, spuneau ei. Sau „Cabana noastră de schi elvețiană este un loc minunat de scris”. Scriitorul a călătorit prin lume, trăind în lux, sperând să găsească inspirație și creativitate în aceste conace și proprietăți inspirante. Cu toate acestea, rar s-a întâmplat asta. A existat întotdeauna atracția unei alte case mai bune. Au existat întotdeauna distrageri, mereu atâtea lucruri de făcut – și blocajul și nesiguranța scriitorului care afectează tipurile creative l-au însoțit oriunde a mers.

Ne spunem că avem nevoie de pregătirea corectă înainte de a ne apuca de treabă la modul serios. Sau ne spunem că unele vacanțe sau singurătatea vor fi bune pentru o relație sau o indispoziție. Aceasta este maxima auto-amăgire.

Este mult mai bine să devenim pragmatici și adaptabili – capabili să facem ceea ce trebuie să facem oriunde, oricând. Locul pentru a-ți face munca, pentru a trăi viața bună, este aici.

Deplasare prin serie<< Putem lucra oriceFără învinovățire, doar concentrare >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top