Viața bună poate fi oriunde

Acest articol e numărul 33 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 4

3 august

„Pentru moment nu ești într-o călătorie, ci rătăcit, fiind condus din loc în loc, chiar dacă ceea ce cauți – să trăiești bine – se găsește în toate locurile. Există vreun loc mai plin de confuzie decât Forumul? Cu toate acestea, chiar și acolo poți trăi în pace, dacă asta vrei.”

~ Seneca – Scrisori morale, 28.5b-6a

Un scriitor cunoscut s-a plâns odată că, după ce a avut succes, prietenii bogați îl invitau mereu în casele lor frumoase și exotice. „Vino la noi acasă în sudul Franței”, spuneau ei. Sau „Cabana noastră de schi elvețiană este un loc minunat de scris”. Scriitorul a călătorit prin lume, trăind în lux, sperând să găsească inspirație și creativitate în aceste conace și proprietăți inspirante. Cu toate acestea, rar s-a întâmplat asta. A existat întotdeauna atracția unei alte case mai bune. Au existat întotdeauna distrageri, mereu atâtea lucruri de făcut – și blocajul și nesiguranța scriitorului care afectează tipurile creative l-au însoțit oriunde a mers.

Ne spunem că avem nevoie de pregătirea corectă înainte de a ne apuca de treabă la modul serios. Sau ne spunem că unele vacanțe sau singurătatea vor fi bune pentru o relație sau o indispoziție. Aceasta este maxima auto-amăgire.

Este mult mai bine să devenim pragmatici și adaptabili – capabili să facem ceea ce trebuie să facem oriunde, oricând. Locul pentru a-ți face munca, pentru a trăi viața bună, este aici.

Deplasare prin serie<< Putem lucra oriceFără învinovățire, doar concentrare >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu