Viața nu e un dans

Acest articol e numărul 81 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

20 septembrie

„Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi şi pregătit pentru tot ceea ce ţi se iveşte în cale, chiar neprevăzut.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.61

Dansul este o metaforă populară a vieții. Unul trebuie să fie mai flexibil și agil și să meargă împreună cu muzica. Celălalt trebuie să-l simtă, să-l urmeze și să curgă odată cu partenerul. Dar oricine a încercat să facă ceva dificil, acolo unde există concurență sau adversar, știe că metafora dansului este insuficientă. Nimeni nu urcă vreodată pe scenă, încercând să-l abordeze pe dansator. Dansatorul nu este sufocat niciodată de un rival.

Pentru un luptător, pe de altă parte, adversitatea și imprevizibilul fac parte integrantă din ceea ce fac. Sportul lor este o bătălie, la fel ca viața. Se luptă cu un adversar, precum și cu propriile limitări, emoții și antrenament.

Viața, ca și lupta, necesită mai mult decât o mișcare grațioasă. Trebuie să urmăm o pregătire dură și să cultivăm o voință neîmblânzită de a triumfa. Filosofia este oțelul împotriva căruia ne ascuțim această voință și ne întărim acea hotărâre.

Deplasare prin serie<< Flexibilitatea voințeiÎntreține calmul, menține controlul >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu