Despre datorie și circumstanțe

Vulnerabilitatea dependenței

Acest articol e numărul 86 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
25 septembrie

„Arată-mi pe cineva care nu este sclav! Unul este sclavul poftei, altul al lăcomiei, altul al puterii și toți sunt sclavi ai fricii. Aș putea numi un fost consul care este sclavul unei bătrâne, un milionar care este sclavul femeii de serviciu… Nicio servitute nu este mai abjectă decât cea auto-impusă.”

~ Seneca – Scrisori morale, 47.17

Toți suntem dependenți într-un fel sau altul. Suntem dependenți de rutina noastră, de cafeaua noastră, de confortul nostru, de aprobarea altcuiva. Aceste dependențe înseamnă că nu avem controlul propriilor noastre vieți – dependența există.

Oricine dorește cu adevărat să fie liber”, a spus Epictet, „nu va dori ceva care este de fapt sub controlul altcuiva, decât dacă vrea să fie sclav”. Subiecții afecțiunii noastre pot fi îndepărtați de noi imediat. Rutinele noastre pot fi întrerupte, medicul ne poate interzice să bem cafea, putem fi împinși în situații incomode.

Acesta este motivul pentru care trebuie să ne consolidăm testând aceste dependențe înainte ca acestea să devină prea mari. Poți încerca să trăiești fără asta sau asta pentru o zi? Îți poți impune o dietă timp de o lună? Poți rezista dorinței de a ridica telefonul pentru a efectua acel apel? Ai făcut vreodată un duș rece? Nu este atât de rău după primele două încercări. Ai condus vreodată mașina unui prieten în timp ce aia „tare” pe care o ai era în service? A fost chiar atât de rău? Fă-te invulnerabil la dependența ta de confort și comoditate, sau într-o zi, propria vulnerabilitate te poate îngenunchia.

Deplasare prin serie<< Ți s-ar putea întâmpla și țiePentru ce este timpul liber >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top