Despre datorie și circumstanțe

Altarul fără diferențe

Acest articol e numărul 148 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

26 noiembrie

„Multe boabe de tămâie pe acelaşi altar: una a căzut mai înainte, alta, după aceea. Nu e nici o diferenţă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.15

Care este diferența dintre tine și cea mai bogată persoană din lume? Unul are ceva mai mulți bani decât celălalt. Care este diferența dintre tine și cea mai în vârstă persoană din lume? Unul a fost prin preajmă puțin mai mult decât celălalt. Același lucru este valabil și pentru cel mai înalt, cel mai deștept, cel mai rapid și mai departe.

Măsurarea noastră față de ceilalți oameni face acceptarea dificilă, pentru că vrem ceea ce au ei sau vrem cum ar fi putut merge lucrurile, nu ceea ce se întâmplă să avem. Dar asta nu face nicio diferență. Unii ar putea vedea această replică a lui Marcus ca pesimistă, în timp ce alții o consideră optimistă. Chiar este adevărată. Suntem cu toții aici și toți vom părăsi acest pământ în cele din urmă, așa că, între timp, să nu ne preocupăm de micile diferențe. Avem prea multe de făcut.

Deplasare prin serie<< Ciudat cum funcționează astaPlăcerea de a elimina negativitatea >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu