Despre datorie și circumstanțe

Pentru omul călit

Acest articol e numărul 215 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

1 februarie

„Să ai în minte, în momentele de mânie, aptul că nu stă în caracterul unui bărbat să se înfurie, ci un comportament blând şi binevoitor, după cum este mai uman, tot aşa este şi mai bărbătesc, iar acela care demonstrează forţă, temperament şi virilitate nu se lasă pradă mâniei şi supărării. De fapt, cu cât acest comportament se apropie de impasibilitate, cu atât se apropie de forţă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 11.18.5b

De ce-și vorbesc sportivii urât între ei? De ce spun ei în mod deliberat lucruri ofensive și urâte concurenților lor, când arbitrii nu-i văd? Pentru a provoca o reacție. Distragerea atenției și înfurierea adversarilor este o modalitate ușoară de a-i elimina din joc.

Încearcă să-ți amintești asta atunci când te trezești să te enervezi. Furia nu este impresionantă sau dură – este o greșeală. Este slăbiciune. În funcție de ceea ce faci, ar putea fi chiar o capcană pe care cineva ți-a întins-o.

Fanii și adversarii l-au numit pe boxerul Joe Louis „Robotul ringului” pentru că era total lipsit de emoții – comportamentul lui rece și calm era mult mai terifiant decât ar fi fost orice privire nebună sau izbucnire emoțională.

Puterea este capacitatea de a menține o stăpânire pe sine. Este persoana care nu se enervează niciodată, care nu poate fi zguduită, pentru că-și stăpânește pasiunile – mai degrabă decât este controlată de ele.

Deplasare prin serie<< Filosofia ca medicină a sufletuluiUn cadru mental corect >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu